maria-andrade-cuvi

María José Andrade Cuvi

Full-time Professor
BS-205A
  • D., Faculty of Exact Sciences - Chemistry, National University of La Plata, Argentina.
  • Master in Food Technology and Hygiene, Universidad Nacional de La Plata, Argentina.
  • Pharmaceutical Biochemistry - Food Biochemistry Option, Universidad Central del Ecuador.
Professional Profile

Soy una profesional pragmática, con capacidad de liderazgo y organización. Capaz de trabajar en equipo, orientada siempre a la resolución práctica de problemas y al logro de resultados. Tengo experiencia de 15 años de docencia universitaria en el área de análisis de alimentos, microbiología de alimentos y  química de alimentos. He sido  responsable de Laboratorio de bromatología y química de alimentos durante 10 años. He liderado proyectos de investigación en estudios bioquímicos en el área de Tecnología Poscosecha y desarrollo de nuevos productos como directora de proyectos e investigadora. He publicado artículos en revistas internacionales, así como unas tantas contribuciones en congresos nacionales e internacionales.

Interests

Academics: I am interested in research focused on the analysis of locally produced foods, the study of biochemical effects due to the application of emerging postharvest technologies in Ecuadorian fruits, bioactive compounds (enzymatic and non-enzymatic antioxidants), characterization and use of by-products for the synthesis of new biomaterials for application in fruit and vegetable products and development of foods derived from fruits and vegetables with functional potential. As well as biochemical studies on bioaccessibility to antioxidants by in vitro digestion.

Personal: I am interested in deepening self-knowledge, mindfulness, yoga and music. Also outdoor walking and basketball. I deeply believe in the mind-body relationship so I am interested in neurosciences, as well as the chemistry of emotions and their relationship with food consumption.